Blotlaget Agnefit

Blotlaget Agnefit

Om tankeboken

Det här är blotlagets tankebok. Vi informerar här om våra samlingar och blot men här finns framför allt utrymme för ord och tänkor kring hednisk tro och sed. Blotlaget finns också dokumenterat i bilder. För att komma i kontakt med oss, e-posta admin[snabel-a]folktro.org.

Sommarminnen

BlotPosted by Karl 10 Sep, 2011 09:11:08
Det börjar kännas avlägset nu när nätterna är mörka, kalla och fuktiga, när björken gulnar och det snart är dags att skörda de sista rotfrukterna, men för drygt två månader sedan firade vi midsommar i Hägnaden. Några saknades men det blev midsommar ändå.


 • Comments(2)//agnefit.folktro.org/#post54

Juleld

BlotPosted by Karl 20 Dec, 2010 07:57:56
Som ni vet blir det av praktiska orsaker inget gemensamt julblot i år. Jag tänder dock julelden som vanligt här framför Hagstugan vid solståndet. Däremot tänder jag redan vid solnedgången istället för vid midnatt. Glöm inte att höja en skål och att skänka en tanke och ett ting till makterna. Jag bidrar så klart med en bild eller två på julelden.


Allt gott!


Kalle

 • Comments(0)//agnefit.folktro.org/#post51

Inför midsommar

BlotPosted by Karl 26 May, 2010 14:51:17

Jag postade aldrig någon info om vår- och såningsblotet men alla hittade ju hit ändå. Tänkte istället i god tid starta en tråd inför midsommar. Tankar eller önskemål kring blotet? Ska hemmansägaren, jag eller någon annan hålla i det? Till festen kan vi bidra med ägg, gräslök, persilja, sallad och dill från egen produktion. Hur gör vi med resten? Vem tar med vad?

 • Comments(4)//agnefit.folktro.org/#post46

Saknad

BlotPosted by Peter 09 Mar, 2010 21:54:27

Jag saknar min harg.

Det finns dagar när tankarna rusar i huvundet och allt ska värderas, testas och omprövas. Sådana dagar är det skönt att kunna sitta vid sin harg, vi eller annan helig plats. Att som jag numera bo i lägenhet har sina klara fördelar men också sina klara nackdelar. Det skulle kännas helt främmande för mig att utföra blot i min lägenhet, på balkongen eller vid gårdens grillplats. I ett rent hedniskt perspektiv så känns det onaturligt, fattigt att bo i lägenhet. Ett alternativ är ju att skaffa sig en plats i naturen och i närheten där man kan vara när det behövs, men här rör sig folk överallt i skogarna. Att vara och få ha sin plats ifred ser jag som svårt.
Jag antar att jag helt enkelt får bida min tid.

//Vaner

 • Comments(3)//agnefit.folktro.org/#post45

Äggatider till jul

BlotPosted by Karl 25 Dec, 2009 19:54:21
Kring höstjämningen slutade hönsen, något tidigare än vanligt, att lägga ägg. Med mörkret gick de i vila. Normalt sett börjar de värpa igen framåt slutet av Torsmånad. Men i år hände det något märkliga att vi fann ett nyvärpt ägg på morgonen vid vintersolståndet, årets kortaste och mörkaste dag. Till julens inledning den höknatten hamnade ägget på julfatet som bars upp till viet. Vi sände ett ägg - och fick två åter - på julaftons morgon. Året började med goda tecken.

 • Comments(1)//agnefit.folktro.org/#post39

Julfirandet

BlotPosted by Karl 22 Dec, 2009 12:23:10

Med en bild från årets juleld - tack alla gäster för årets julfirande. En riktigt god jul och ett år med god äring önskar vi i Hagstugan.

 • Comments(1)//agnefit.folktro.org/#post38

Kallelse till Julblot

BlotPosted by Karl 19 Nov, 2009 16:02:33

Vintersolståndet, måndagen den 21/12, håller vi julblot vid Hagstugan. Vi samlas vid 14-tiden dricker glödgat vin. Strax efter solens nedgång håller vi blotet och därefter julgille med medhavd julmat. Vi har fortfarande gott om potatis (trots katastrofskörd) och fixar en del sovel (vem som tar med bestämmer vi här eller över telefon). Om vädret tillåter tänder vi julelden vid midnatt, annars får vi nöja oss med eldkorgen.

Varmt välkomna!

 • Comments(1)//agnefit.folktro.org/#post32

Kallelse alvablot 2009

BlotPosted by Karl 03 Oct, 2009 23:02:36
Lördagen den 31 oktober håller vi alvablot vid viet i Hagstugan. Mer info om mat/husrum kommer senare men det blir (som vanligt) ett lite enklare arrangemang än det kommande julfirandet. Välkomna!

 • Comments(2)//agnefit.folktro.org/#post30

Midsommar i Hägnaden

BlotPosted by Karl 20 Jun, 2009 17:42:23
Tack Jonas och Theres för en mycket trevligt och fint midsommarfirande med gille och blot. Hoppas det blir fler tillfällen i Hägnaden! Allt gott - god äring samt en fortsatt fridfull midsommarhelg. (Fler bilder kommer i galleriet senare - antar att det är flera av oss som bidrar med bilder där).

 • Comments(2)//agnefit.folktro.org/#post18

Snart midsommar

BlotPosted by Jonas 18 Jun, 2009 16:56:52
När solen har segrat
och sommaren kommit

Agnefit som alltid
om ölkaret samlas

Av mat och av mjöd
bjudas makter och skrömt

Blot det då bådar
på blommande ängen

 • Comments(3)//agnefit.folktro.org/#post17

Midsommarblot 2009

BlotPosted by Karl 25 May, 2009 10:47:44
Årets midsommarblot håller vi vid det nyställda viet i Hägnaden. Jonas och Therese återkommer med mer information när det närmar sig. Själv försöker jag, något desperat, driva fram den första potatisen till dess...

 • Comments(1)//agnefit.folktro.org/#post0