Blotlaget Agnefit

Blotlaget Agnefit

Om tankeboken

Det här är blotlagets tankebok. Vi informerar här om våra samlingar och blot men här finns framför allt utrymme för ord och tänkor kring hednisk tro och sed. Blotlaget finns också dokumenterat i bilder. För att komma i kontakt med oss, e-posta admin[snabel-a]folktro.org.

Påskens skådespel

Övriga aktiviteterPosted by Karl 10 Apr, 2012 02:02:21
Varje påsk håller Forn sed Sverige (f d Sveriges Asatrosamfund) ett vårblot i Gamla Uppsala. Vi deltar inte i blotet - för oss känns det lite mer som ett skådespel än något annat - men har som en liten tradtion att ändå träffas där, hälsa på en del gamla bekanta och sedan fara vidare till Jonas och Theres lilla gård norr om Uppsala. Extra trivsamt i år vad att värdparet - och blotlaget :) - fått tillökning: För snart två månader sedan kom lille Egil till världen. Makternas väl!

 • Comments(0)//agnefit.folktro.org/#post56

Pilbågelek!

Övriga aktiviteterPosted by Kent 26 Mar, 2012 12:50:18
Funderar på att det finns så många olika varianter på golfliknande utövningar.

Tänker då på att vi i Agnefit som en midsommarlek t.ex. ska ha pilbågegolf.
Sätter upp små skyltar på pinnar och sedan har vi olika startplatser för dem och sedan räknas skotten innan skylten träffas.

Må väl!

Kent

 • Comments(0)//agnefit.folktro.org/#post55

Samling i Hägnaden

Övriga aktiviteterPosted by Karl 25 Apr, 2011 00:13:35

I god tradition samlades blotlaget i G:a Uppsala för att beskåda Asatrosamfundets (Forn sed Sverige heter de nu) vårblot. Som vanligt deltog vi inte i arrangemanget men tog tillfälle i akt att träffa en eller annan gammal stöt från tidernas begynnelse. Därefter samling i Hägnaden där Jonas och Therese bland annat bjöd fin grillad kanin ur egen produktion. Om två veckor håller vi vårt eget såningsblot i Hagstugan.
 • Comments(0)//agnefit.folktro.org/#post53

Bilder från Säter

Övriga aktiviteterPosted by Karl 20 Dec, 2010 09:06:34
Kom på att jag inte uppdaterat med några bilder från smidet i Säter. Till våren räknar jag med att vi kan ha något provisoriskt smide hemma på Hagstugan - så får vi lära dig allt vi kan Vaner. Nåja, det lär väl gå rätt fort...


För fler bilder av bättre kvalité - se bildarkivet.


 • Comments(0)//agnefit.folktro.org/#post52

Mot Säter i helgen

Övriga aktiviteterPosted by Karl 05 Oct, 2010 08:37:45

På fredag drar vi uppåt Dalarna och smideskursen. Jag åker från Flen tidig e m och hämtar först Kent preliminärt 14.30 och därefter Jonas utanför Uppsala. Vi bor i gäststugan på gården. Glöm ej ta med egna sängkläder/sovsäck samt kursavgift (ev. plus 200 kr för kost och logi?). Det kan tillkomma ytterligare någon deltagare i kursen men det finns gott om plats i smedjan och fyra (tror jag) ässjor.

Fredagskvällen är Erik upptagen med en grupp smeder till midnatt så vi får klara oss själva. Han lägger fram lite smideslitteratur - eld i öppna spisen och en god öl (glöm ej) låter väl som en vettig avslutning på resdagen?

Vaner - vi lovar att hårddrilla dig så snart vi fått ordning på ässjan hemma i Hagstugan :-)

 • Comments(2)//agnefit.folktro.org/#post50

Svartsmide i Säter

Övriga aktiviteterPosted by Karl 17 Aug, 2010 11:16:12

Nu är svartsmideskursen i Dalarna inbokad: den 8-10 oktober drar vi norröver till Säter och Erik Vargtand. Vi bor i gäststugan på gården. På söndagen är det, som ni kanske kommer ihåg, tänkt att vi ska genomföra ett eget smide. Så börja redan nu fundera - och kanske skissa - på vad ni skulle vilja göra. Erik tittar på idéerna när vi kommer upp och bedömer om/hur de är genomförbara.

Kursavgiften tror jag ska betalas senast veckan före kursen. Mat och husrum ingår. Tror minsann att smeden dessutom eldar upp badtunnan åt oss också till lögardagens afton...

 • Comments(2)//agnefit.folktro.org/#post48

Ut i vildmarken II

Övriga aktiviteterPosted by Karl 24 Sep, 2009 14:18:59
Eller snarare ett gammalt natur- & kulturlandskap som naturen nästan helt återtagit efter att gruvdriften i Sörmland försvann. Här kommer ett par bilder från en femmilavandring i helgen från Skottvångs gruvområde till Malmköping. På vägen hittade vi bland annat en gammal bottall och en offerkälla som fortfarande är i bruk (egentligen en jättegryta).


Bild 1. "Horbetslet", en tio meter lång naturligt bildad stenbro.

Bild 2. Typisk sörmländsk skogssjö omgiven av berg och blandad barrskog.

Bild 3. Bottallen någonstans mellan Härbärgsjön och Ånhammar.

Bild 4. Offerkällan mellan Skottvång och Harsjö.

Bild 5. Septemberskymning i urskogen Putbergen.


 • Comments(3)//agnefit.folktro.org/#post29

Ut i vildmarken

Övriga aktiviteterPosted by Peter 24 Sep, 2009 12:24:24
I morgon åker jag och Kent ut på äventyr. Färden går mot Jonköping, Bottnaryd och därefter ut i bushen. Det ska bli intressant att se hur det går utan tält, men det är säkert inga problem. Kent har ju dessutom lovat gott väder så jag förutsätter strålande sol och varma nätter. Hoppas på kvalitetstid tid och nya bekantskaper.
Gick igenom packningen i går och kollade att allt var med. Nu är allt klart för avfärd sånär som på massäck. Vi ska vara framme först klockan 19:00 så vi passar nog på att spana in Rökstenen på vägen. Funderar på att knacka på Kents dörr riktigt tidigt bara för att se hur pigg han är...kanske vid 5 på morgonen eller något...
carpe diem ni vet..

 • Comments(1)//agnefit.folktro.org/#post28

Skolbesök

Övriga aktiviteterPosted by Karl 08 Sep, 2009 15:01:33
I slutet av december, veckan innan vintersolstånd och julgille, far jag till en gymnasieskola i Nyköping, inbjuden för att prata om "asatro". Jag har dock påpekat att förväntningarna kanske är lite skeva eftersom jag inte kommer prata så mycket om forn/eddaistisk religion (i den mån det överhuvudtaget funnits en sådan "religion"), utan utgå från perspektivet hednisk sed och folktro. Det skapar ofta lite huvudbry när den gängse definitionen av begreppet religion inte riktigt fungerar som etikett. Vi får se vad som kommer ut av det - om inte annat är det alltid trevligt att diskutera livsfrågor med unga människor.

 • Comments(0)//agnefit.folktro.org/#post27

Karl Vidar Svante

Övriga aktiviteterPosted by Karl 28 Jun, 2009 14:27:09

Du sista skott på släktens stam, välkommen till världen

bland vänner ska du vara.

Må goda makter, må gårdens rådare och din egen vård

följa och beskydda dig under ett långt och lyckligt liv.
 • Comments(1)//agnefit.folktro.org/#post21

Agnefit 10 år

Övriga aktiviteterPosted by Peter 14 Jun, 2009 00:16:22

I år firar Agnefit 10 år.

Jag har för mig att det drog i gång någongång i Augusti eller kanske september 1999 och att inbudan till medlemsskap skickades ut i oktober samma år.
Någon annan som säkert kommer ihåg?

Visst har vi pratat om att detta borde firas? Kanske borde vi ställa till med ett storkalas till höst eller vinter eller vad sägs? Massor av god mat och undertecknad med magen full och föga sällskaplig...

//Vaner

 • Comments(3)//agnefit.folktro.org/#post15

Stötta

Övriga aktiviteterPosted by Peter 13 Jun, 2009 23:59:44

Då just denna sommar blir lång har jag funderingar på att hugga ännu en stötta, men är ännu inte på det klara med vem. Jag har länge funderat på Vanadis, men även Allfader. Hoppas att årets midsommar kommer med svaret.

Vore roligt att även testa att "snida"med motorsåg, men då vill jag nog ha ett riktigt stort ämne och en vass kedja. Undrar just om någon hedening därute har erfarenhet att jobba med motorsåg på stöttor?

Kom just att tänka på att Frö numera ståndar hos Jonas o Therese. Ska bli roligt att se både han och "Lilla" ÅkTor igen. Behöver vi ta med oss Tjära till midsommar eller har värdparet redan ombesörjt årets insmorning av stöttorna?

//Vaner

 • Comments(2)//agnefit.folktro.org/#post14

Dricka källa

Övriga aktiviteterPosted by Peter 04 Jun, 2009 08:25:11

Hittade en intressant länk ang. bland annat offerkällorna i Badelunda.
Tänker mig att detta tillsammans med ett besök till Anundshögarna skulle kunna bli en riktigt rolig heldagsaktivitet. Jag har aldrig besökt Anundshögarna.
Vad sägs? Ska vi inte ge oss iväg och dricka källa?

(Bilden ovan är från Bro offerkälla på Gotland)

//Vaner

 • Comments(2)//agnefit.folktro.org/#post8

Bildtest

Övriga aktiviteterPosted by Karl 02 Jun, 2009 10:13:01
Jonas och Vaner på Uppsa kulle. Tack för en god tur Kent!

 • Comments(1)//agnefit.folktro.org/#post2

Utflykt till Uppsa kulle

Övriga aktiviteterPosted by Karl 25 May, 2009 10:54:36
Kent kallar till en träff vid Uppsa kulle den sista maj. Ta med utflyktsmat/dryck/kläder/humör. Kanske får vi tillfälle att planera midsommar? Kent återkommer med närmare detaljer.

 • Comments(0)//agnefit.folktro.org/#post1