Blotlaget Agnefit

Blotlaget Agnefit

Om tankeboken

Det här är blotlagets tankebok. Vi informerar här om våra samlingar och blot men här finns framför allt utrymme för ord och tänkor kring hednisk tro och sed. Blotlaget finns också dokumenterat i bilder. För att komma i kontakt med oss, e-posta admin[snabel-a]folktro.org.

Pilbågelek!

Övriga aktiviteterPosted by Kent 26 Mar, 2012 12:50:18
Funderar på att det finns så många olika varianter på golfliknande utövningar.

Tänker då på att vi i Agnefit som en midsommarlek t.ex. ska ha pilbågegolf.
Sätter upp små skyltar på pinnar och sedan har vi olika startplatser för dem och sedan räknas skotten innan skylten träffas.

Må väl!

Kent

  • Comments(0)//agnefit.folktro.org/#post55

Folktro vs new age

DiskussionPosted by Kent 09 Jun, 2009 14:18:45

Hej!

Köpte en bok av Ebbe Schön på Myrorna.

Har inte läst hela än men ett par sidor och tänkte citera en sida som jag tyckte var så bra och tänkvärd, den är från boken ”Älvor, troll och talande träd” med underrubriken ”Folktro om svensk natur”, utgiven år 2000.

” I dag har nya magiska tankesätt, ofta sammanfattade i termen new age, fått grepp över mångas sinnen. Den ”moderna” människan tror i hög grad på healing och återfödslar, på meddelanden från döda under seanser, på spådomar med hjälp av horoskop och tarotkort och på mycket annat som är osäkert och obevisbart. En del hoppas optimistiskt på en ny guldålder i Vattumannens tecken. Specialintresserade anser sig med hjälp slagrutor kunna avslöja jordstrålning som påverkar vår hälsa.

Många hävdar – enligt mönster som massmedia har gett oss – att okända varelser på andra planeter har kommit längre än vi vad gäller den tekniska utvecklingen inom rymdområdet. De påstås besöka oss, och det uppfattas som mer sannolikt att vi möter utomjordingar i skogen än den gamla tidens troll och vättar.

New age hjälper säkert många sökare men saknar något mycket väsentligt jämfört med den gamla folktron. De nya berättelserna är rätt platta och okonstnärliga. Sägnerna däremot, som i många fall har haft århundraden på sig att utformas till fin epik och poesi, ger helt andra upplevelser. Folktrons gestalter har djup och karaktär. Den gamla berättartraditionen innehöll konstnärliga värden som de snabbimporterade newageartade trosföreställningarna knappast kan ersätta.

Glädjande nog finns det idag också ett pånyttfött, stort intresse för den traditionella folktron. När jag är ute och håller föredrag i landet märker jag att man såväl i stad som på landsbygd inser vilket värdefullt kulturarv som vi äger i folktron och det muntliga berättandet, och man återger gärna sådant som man har hört äldre människor i bygden förtälja.

I skolorna har lärarna upptäckt hur den gamla föreställningsvärlden kan tillföra nya dimensioner åt upplevelserna i landskapet: ”Här, i just den här högen, var det som vättarna höll till.” Eller: ”Den här hålan i berget är en jättegryta, och i den trodde folk förr att jättarna kokade sin mat.” Bland skolelever är intresset för den gamla folktron påtagligt. Inte minst gäller det invandrarbarn.”

Ska bli kul att läsa resten av boken senare.

Själv tycker jag Ebbe har rätt, vad tycker ni?

Brattskeggr

  • Comments(3)//agnefit.folktro.org/#post12

Tomtar!

FolktroPosted by Kent 03 Jun, 2009 19:23:50

Tomtar, ja tomtar inte tomten som många associerar med Coca-Colas tjocka storväxta röda Jultomte.

Finns tomtar?

Jag själv har råkat ut för en, han utsatte mig för test för att se hur jag reagerade eller bara för att vissa att han fanns. Nu menar jag här gårdstomtar, de finns nog i storstäder också. En saga om tomtar går ut på att vi inte ska ge tomten för dåliga kläder, för då blir han sur och grinig, han kan då ställa till med mycket otyg på gården för att visa sitt missnöje, ger vi däremot tomten för fina kläder så tycker han att blivit så fin och inte kan man hålla sig på landet när han nu är så fin och flyttar in till staden.

Tillbaka till min historia. För ett antal år sedan flyttade jag upp till Lappland, bor inte där längre, en kväll i början där som jag skötte om pannan, lagt in ved, kollat att el-patronen stod på 60 grader, det måste den göra ifall värmen tog slut och huset inte skulle bli utkylt, det var vinter och då är det kallt. Jag går upp och ska kolla pannan igen, kommer ner och el-patronen står på 40 grader, hum, tänker jag och ändrar den, går ner en gång till senare, (håller på och lär mig hur pannan fungerar), el-patronen på 40 grader, blir lite irriterad och ändrar igen.

Går ner ännu en gång efter en stund, el-patronen på 40 grader igen, går upp och frågar både vuxna och barn vem som varit nere och ändrat el-patronen, alla blånekar.

Lägger mig i vardagsrummet med full insyn till källardörren, enda ingången, ingen går ner, efter tag går jag ner igen, jodå, den står på 40 grader.

Pratar om detta med min dåvarande sambo och nämner att då måste det vara tomten, jag är varken arg eller upprörd utan bara konstaterar detta, går ner igen och se, den står kvar på 60 grader, fick aldrig några problem med tomten efter det, inga konstiga händelser heller.

Nu kommer poängen, mitt ex bodde och har fortfarande huset kvar, pratade med henne i telefon, vi brukar göra det än, hon hade då efter mig träffat en knepig man, när det började knaka mellan dem så klagade han till henne att det hände så konstiga saker, på morgnarna så var hans backspeglar på bilen felvridna både inne och ute samt lite mer underliga småsaker bara mot honom, när jag då nämnde händelsen jag hade med tomten så skrattade hon högt, vi kom fram till att tomten inte gillade honom och inte långt därefter så flyttade han.

Jo, självklart finns tomtar även om du inte ser dem men de kan märkas, gör de inte det så har ni nog skött er bra, mig testade han och jag märkte aldrig av honom efter det.

Ta hand om era tomtar!!!

Brattskeggr

  • Comments(1)//agnefit.folktro.org/#post7

Tankar om Sejd, Schamanism och Runmagi.

DiskussionPosted by Kent 03 Jun, 2009 18:57:01

Inom denna tro som kallas Seden, Forn Sed, Asatro och Folktro bland annat, finns en hel del olika sätt att se och utöva den.

Det finns något som kallas sejd och även schamanism, sejd är något som funnits i forna tider och var inget för var man, oftast var det kvinnor som utövade den, ett fåtal kallades Völvor, de var mycket respekterade men säkert också fruktade. Att bli en Völva var ingen lätt uppgift, först måste du vara lämplig, känna en Völva eller vara en släkting, kanske dotter, och vara mycket intresserad, det tog nog mycket lång tid innan de kunde få respekt av folket innan de sågs som en Völva.

Idag vet vi inte hur Völvan utförde sina uppgifter förutom få skriftstycken som finns och ofta var nedtecknade efter att kristendomen fått genomslag och de blev tvungna att sluta med mycket som de gjort innan, de efterlevande av denna tradition kallas ofta ”kloka gummor” och även ”kloka gubbar” men kvinnor överväger.

All denna kunskap som Völvor innehade tog nog många generationer att tillskansa sig. Efterhand som kristendomen tog över som den dominerande tron och förbjöd allt annat så försvann det mesta av dessa kunskaper med.

Sejd var också en lärd utövning av äldre kvinnor till de yngre kvinnorna. Sejden här som jag pratar om utfördes av vanliga kvinnor.

Hur de utövade sejden vet vi inte idag, det finns aningar.

Schamanism utövas idag och de som gör det säger sig tillhöra samma tro som mig, jag anser att schamanism inte har ett dugg med oss att göra, ofta ett mischmasch av olika tekniker från bl.a. indiansk och samisk tradition.

Idag vet jag inte om Sejd utövas då vi vet så lite om hur de gjorde det och görs det så blir det säkert en blandning med Schamanism, en riktig soppa alltså.

Visst fanns det män som utövade Sejd eller trolleri, de var ofta fruktade och inte väl ansedda, ett exempel på det finns i en norsk saga.

Den som läst Eddan vet också att Loke hånar Oden för att han trummat på Samsö som en kvinna. Så det var nog inte många män som sejdade.

Däremot sjöngs galdrar också av män, speciellt bärsärkar innan de gick i strid men det är relaterat till striden, att både skrämma sina motståndare, stärka sig själva och självklart be makterna om hjälp.

Runmagi, eller spå i runor fanns det män som gjorde, (Finns ett exempel där danskarna inte intog Birka efter kast med runmärkta ben även fast de hade en stor flotta som kunde övermannat Birkas försvar.), de var inte många men i dag finns det en bakom varenda knut känns det som, de kan lika gärna spå i Tarotkort eller kaffesump vad mig anbelangar, anser inte att det har med min tro att göra. En del tar betalt för detta också.

Vad är det då vi sysslar med i Agnefit då?

Den här inlagan var mer vad vi absolut inte sysslar med, vi i Agnefit kommer att fylla denna blogg med vad vi sysslar med, delge er läsare med våra tankar.

Brattskeggr

  • Comments(2)//agnefit.folktro.org/#post6