Blotlaget Agnefit

Blotlaget Agnefit

Om tankeboken

Det här är blotlagets tankebok. Vi informerar här om våra samlingar och blot men här finns framför allt utrymme för ord och tänkor kring hednisk tro och sed. Blotlaget finns också dokumenterat i bilder. För att komma i kontakt med oss, e-posta admin[snabel-a]folktro.org.

Väven

Ordlekt och diktatPosted by Peter 04 Oct, 2010 16:13:20

Hittade ett fint diktat stycke på kommunhuset.

En livsväv ska vara vävd i fint linne
slagen lagom hårt,
med skimrande tråd,
rikt mönstrad,
(så inga lögner syns).
Slätstruken
så den är fin att visa upp.
Min ser för jävlig ut.
Inga raka kanter,
vävd i grovt och fint garn,
för tät på sina håll,
nästan genomskinlig på andra,
Blommor i odjämna rader,
hål där mönster kunnat varit,
Visad för några
som ändå tycker den är fin.

/Vaner

 • Comments(3)//agnefit.folktro.org/#post49

I regn o rusk på ö

LivsåskådningPosted by Peter 04 Jul, 2010 00:22:27

Sitter här i min stuga mitt ute i ingenstans.
Regnet öser ner och det är sommar. Härligt!
Stängde i dag ner mig på Facebook då jag hamnat vid ett vägskäl och måste byta riktning. Funderar mycker på o ena sidan seden och o andra sidan filosofi/religion som kanske inte går hand i hand och så jag, den andiga människan och de punkter vi kan mötas och var vi inte kan det, bör det, vill det.

 • Comments(2)//agnefit.folktro.org/#post47

Saknad

BlotPosted by Peter 09 Mar, 2010 21:54:27

Jag saknar min harg.

Det finns dagar när tankarna rusar i huvundet och allt ska värderas, testas och omprövas. Sådana dagar är det skönt att kunna sitta vid sin harg, vi eller annan helig plats. Att som jag numera bo i lägenhet har sina klara fördelar men också sina klara nackdelar. Det skulle kännas helt främmande för mig att utföra blot i min lägenhet, på balkongen eller vid gårdens grillplats. I ett rent hedniskt perspektiv så känns det onaturligt, fattigt att bo i lägenhet. Ett alternativ är ju att skaffa sig en plats i naturen och i närheten där man kan vara när det behövs, men här rör sig folk överallt i skogarna. Att vara och få ha sin plats ifred ser jag som svårt.
Jag antar att jag helt enkelt får bida min tid.

//Vaner

 • Comments(3)//agnefit.folktro.org/#post45

Filmtipset

LivsåskådningPosted by Peter 09 Mar, 2010 12:30:02

Av någon anledning så ramlade jag över en äldre dokumentär som var alldeles fantastisk. Gubben i stugan heter den.

Se den och njut.

//Vaner

 • Comments(1)//agnefit.folktro.org/#post44

Sedlig fundamentalism

DiskussionPosted by Peter 09 Mar, 2010 10:14:57

Att begränsa var och ens andliga utveckling leder i sin förlängning till en sedlig fundamentalism. Vi bör om vi kan och har förmågan istället främja var och ens andliga utveckling så långt det är möjligt.

Testa själv, upplev själv, dra egna slutsatser precis som den upproriska tonåringen gör och måste göra för sin egen utveckling. Vi har en skyldighet att ifrågasätta alla sanningar. Jag vill inte se ett sedligt prästerskap som står för de enda sanningarna och o andra sidan andligt kuvade och andefattiga hedningar som blint tror på och accepterar någon annans sanning.

Att behålla kunskap i en elit eller med elitens makt proklamera vad som är sanningen (rätt eller fel) leder till diktatur. Jag ser ingen större fara att diktatur av stor skala ska inträffa i det hedniska Sverige då vi är en tämligen liten skara, men vad jag önskar är att den lilla skaran som finns är självständig och testar alla sanningar. Det är här jag är kluven huruvida jag vill tillhöra ett samfund eller ej.

Skulle var och en ta på sig ansvaret att själv utforska, ”göra uppror” och därmed sätta sin egen sanning så bygger vi en vargstam, frisk och stark, i stället för att vara en inavlad utrotningshotad och snart utdödd art.

Så mina vänner i tro och sed. Ställ fram trumma och fjäder!

//Vaner

 • Comments(3)//agnefit.folktro.org/#post43

Grunnandet

LivsåskådningPosted by Peter 08 Mar, 2010 21:43:27

Jag ställer frågan varför jag inte kan se det andra ser och varför jag inte känner det andra känner och varför jag känner tomhet där andra känner sig fyllda. Jag ställer frågan varför jag inte drar de slutsatser andra drar och varför jag inte får svaren fast jag frågat. Jag ställer frågan varför jag inte kommit vidare fast jag studerat så ivrigt. Jag ställer frågan varför jag så gärna ville vara en vis man. Den sista frågan jag ställde vid min död var varför jag aldrig fick något liv.

Svaret jag fick var tystnad och för första gången lyssnade jag, lyssnade och lyssnade och lyssnade. När jag så blev ett med tystnaden kom svaren.

Jag ser inte därför att jag blundar. När jag hämtar ved är mina tankar på stugan, när jag är i stugan är mina tankar vid veden. För att öva ställer jag mig naken i regnet och tänker inte längre på stuga eller ved. Jag tänker blott på regnet, dropparna. Smakar, luktar, känner. Äntligen förstår jag! Så enkelt men samtidigt så oerhört svårt. Hämta ved när jag hämtar ved, vara i min stuga när jag är i min stuga.
Mitt tomrum börjar fyllas….

Svaret jag fick var tystnad och för första gången lyssnade jag, lyssnade och lyssnade och lyssnade. När jag så blev ett med tystnaden kom svaren.

Jag får inte svaren därför att jag inte lyssnar. För att få svaren måste jag vara tyst. Låt de andra komma till tals, lyssna till dem. Lyssna även till det jag inte håller med om eller vill annorlunda. Lyssna till dårens pladdrande och sjöfararens skrönor, lyssna till kråkans kraxande. Lyssna till både vän och fiende, men var tyst och lyssna, lyssna, lyssna!
Äntligen förstår jag! Så enkelt men samtidigt så oerhört svårt. För att öva så bestämmer jag mig för att endast tala vid en direkt fråga samt begränsa mitt svar till så få ord som möjligt.
Jag ställde mig medvetet ett steg tillbaka och klev ur cirkelns mitt. Långsamt lyckades jag få ner orden till ett minimum. Jag började öva på att verkligen lyssna (att stå i regnet). Jag fokuserade all min kraft och energi på att lyssna och att känna på lyssnandet. Jag lät mig uppslukas och fångas. Först när jag tystnat kom svaren jag väntat på. Äntligen hittar jag det jag kan dra slutsatser av…

Svaret jag fick var tystnad och för första gången lyssnade jag, lyssnade och lyssnade och lyssnade. När jag så blev ett med tystnaden kom svaren.

Jag kommer vidare om jag bara lyssnar. Lyssnar och uppmärksammar. Vad är mitt största hinder om inte jag själv? Allt jag behöver göra är att studera tystnaden så kommer jag vidare. Hur ska idogt studerande hjälpa mig om själva intellektet också är mitt hinder. Studera tystnaden…Så enkelt men samtidigt så svårt. Efter som jag själv sätter upp mina hinder kan jag också riva dem. Tanken är hisnande. Studera tystnaden…

Svaret jag fick var tystnad och för första gången lyssnade jag, lyssnade och lyssnade och lyssnade. När jag så blev ett med tystnaden kom svaren.

Fåfänga och behov av bekräftelse är skälet till min önskan att vara vis. Visheten är inte för mig att avgöra det är andras. Jag förstår att sann visdom hämtas från lyssnandet på tystnaden. Jag lägger kunskapstörsten åt sidan och äntligen börjar jag känna mig fri…

Svaret jag fick var tystnad och för första gången lyssnade jag, lyssnade och lyssnade och lyssnade. När jag så blev ett med tystnaden kom svaren.

Jag fick ett liv men valde att inte leva det. Det är först nu jag förstår, det är först nu jag lever. Jag lever på min dödsbädd. Jag är lycklig. Lycklig att äntligen förstå. Att veta hur man lever. Jag minns en text jag läst som löd; Fä dör fränder dör, själv ska du dö, men ett vet jag som aldrig dör. Domen över död man..Nu äntligen förstår jag!

//Vaner

 • Comments(3)//agnefit.folktro.org/#post42

Ut i vildmarken

Övriga aktiviteterPosted by Peter 24 Sep, 2009 12:24:24
I morgon åker jag och Kent ut på äventyr. Färden går mot Jonköping, Bottnaryd och därefter ut i bushen. Det ska bli intressant att se hur det går utan tält, men det är säkert inga problem. Kent har ju dessutom lovat gott väder så jag förutsätter strålande sol och varma nätter. Hoppas på kvalitetstid tid och nya bekantskaper.
Gick igenom packningen i går och kollade att allt var med. Nu är allt klart för avfärd sånär som på massäck. Vi ska vara framme först klockan 19:00 så vi passar nog på att spana in Rökstenen på vägen. Funderar på att knacka på Kents dörr riktigt tidigt bara för att se hur pigg han är...kanske vid 5 på morgonen eller något...
carpe diem ni vet..

 • Comments(1)//agnefit.folktro.org/#post28

Stiftelsen Biblicum tycker till?

DiskussionPosted by Peter 15 Jun, 2009 11:10:20

Hej.

Tänkte att jag skull tipsa om lite intressant läsning där Lars Gahrm skriver i tidskriften Biblicum.

Lars Gahrm vill påvisa att inom den hedniska religionen upptäcker man djävulen. Särskilt i fallet vad det gäller nordisk hedendom.

Han avfärdar Viktor Rydberg med samma lätthet som han på största allvar hänvisar till källor som Adam av Bremen..

Länken till denna roande artikel hittar ni här!

Mycket nöje.

/Vaner

 • Comments(5)//agnefit.folktro.org/#post16

Agnefit 10 år

Övriga aktiviteterPosted by Peter 14 Jun, 2009 00:16:22

I år firar Agnefit 10 år.

Jag har för mig att det drog i gång någongång i Augusti eller kanske september 1999 och att inbudan till medlemsskap skickades ut i oktober samma år.
Någon annan som säkert kommer ihåg?

Visst har vi pratat om att detta borde firas? Kanske borde vi ställa till med ett storkalas till höst eller vinter eller vad sägs? Massor av god mat och undertecknad med magen full och föga sällskaplig...

//Vaner

 • Comments(3)//agnefit.folktro.org/#post15

Stötta

Övriga aktiviteterPosted by Peter 13 Jun, 2009 23:59:44

Då just denna sommar blir lång har jag funderingar på att hugga ännu en stötta, men är ännu inte på det klara med vem. Jag har länge funderat på Vanadis, men även Allfader. Hoppas att årets midsommar kommer med svaret.

Vore roligt att även testa att "snida"med motorsåg, men då vill jag nog ha ett riktigt stort ämne och en vass kedja. Undrar just om någon hedening därute har erfarenhet att jobba med motorsåg på stöttor?

Kom just att tänka på att Frö numera ståndar hos Jonas o Therese. Ska bli roligt att se både han och "Lilla" ÅkTor igen. Behöver vi ta med oss Tjära till midsommar eller har värdparet redan ombesörjt årets insmorning av stöttorna?

//Vaner

 • Comments(2)//agnefit.folktro.org/#post14

Lettisk midsommar

LivsåskådningPosted by Peter 07 Jun, 2009 09:49:50

Vill tipsa om en intressant artikel från 2007. Vi närmar oss ju midsommar, med allt vad det innebär.

"Framme vid sjön stannar processionen. Männen tar av sig sina kläder innan de fortsätter ut i vattnet med brinnande facklor i händerna".

Artikeln (SvD) till detta hittar ni här

 • Comments(1)//agnefit.folktro.org/#post11

Dricka källa

Övriga aktiviteterPosted by Peter 04 Jun, 2009 08:25:11

Hittade en intressant länk ang. bland annat offerkällorna i Badelunda.
Tänker mig att detta tillsammans med ett besök till Anundshögarna skulle kunna bli en riktigt rolig heldagsaktivitet. Jag har aldrig besökt Anundshögarna.
Vad sägs? Ska vi inte ge oss iväg och dricka källa?

(Bilden ovan är från Bro offerkälla på Gotland)

//Vaner

 • Comments(2)//agnefit.folktro.org/#post8

Vid min plats

Ordlekt och diktatPosted by Peter 03 Jun, 2009 15:36:40

Bilden är från min resa i Spetsbergen/Svalbard sommaren -08

Vid min plats ståndar Frö!
Jag sitter och grunnar vid min plats. Den plats som finns inom mig.
Allt finns kvar. Harg, stöttor o sten, allt finns kvar, Inom mig.
Strävan har ett syfte. Vishet!
Visheten har ett syfte. Lyckan!
Lyckan är ett val att välja
Att välja lycka är mitt vägval
Att välja vishet är mitt vägval
Min strävan är mitt vägval
Jag sitter och grunnar vid min plats. Den plats som finns inom mig.
Allt finns kvar. Harg, stöttor o sten, allt finns kvar, Inom mig.
Förändringen kräver disciplin, struktur, målmedvetenhet, karaktär och tid.
Klarar jag av valet av väg?
Hur ska tiden tämjas då forntid varit och framtid ännu inte är här?
Tiden tämjs här och nu. Allt händer här och nu!
Tack alla goda makter för ännu en dag.
Jag sitter och grunnar vid min plats. Den plats som finns inom mig.
Allt finns kvar. Harg, stöttor o sten, allt finns kvar, Inom mig.
Vanadis ler vid min plats .

 • Comments(2)//agnefit.folktro.org/#post5