Blotlaget Agnefit

Blotlaget Agnefit

Om tankeboken

Det här är blotlagets tankebok. Vi informerar här om våra samlingar och blot men här finns framför allt utrymme för ord och tänkor kring hednisk tro och sed. Blotlaget finns också dokumenterat i bilder. För att komma i kontakt med oss, e-posta admin[snabel-a]folktro.org.

Sedlig fundamentalism

DiskussionPosted by Peter 09 Mar, 2010 10:14:57

Att begränsa var och ens andliga utveckling leder i sin förlängning till en sedlig fundamentalism. Vi bör om vi kan och har förmågan istället främja var och ens andliga utveckling så långt det är möjligt.

Testa själv, upplev själv, dra egna slutsatser precis som den upproriska tonåringen gör och måste göra för sin egen utveckling. Vi har en skyldighet att ifrågasätta alla sanningar. Jag vill inte se ett sedligt prästerskap som står för de enda sanningarna och o andra sidan andligt kuvade och andefattiga hedningar som blint tror på och accepterar någon annans sanning.

Att behålla kunskap i en elit eller med elitens makt proklamera vad som är sanningen (rätt eller fel) leder till diktatur. Jag ser ingen större fara att diktatur av stor skala ska inträffa i det hedniska Sverige då vi är en tämligen liten skara, men vad jag önskar är att den lilla skaran som finns är självständig och testar alla sanningar. Det är här jag är kluven huruvida jag vill tillhöra ett samfund eller ej.

Skulle var och en ta på sig ansvaret att själv utforska, ”göra uppror” och därmed sätta sin egen sanning så bygger vi en vargstam, frisk och stark, i stället för att vara en inavlad utrotningshotad och snart utdödd art.

Så mina vänner i tro och sed. Ställ fram trumma och fjäder!

//Vaner

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Kent 09 Mar, 2010 21:14:31

Fast måste man smaka på något även om det känns fel i grunden, att tolerera att andra gör något annat eller på ett helt annat sätt är ett sätt men att smaka på deras sätt, nej, inte om det känns helt fel i ryggmärgen.

Fast det viktiga som du skriver är att själv välja väg. Kommer ihåg hur jag tänkte på Seden i min ungdom, blev ju senare medlem i ett Samfund och blev väldigt förvirrad av vad de sysslade med men sedan träffade jag en del andra som hade likartade tankar som mig och nu är jag än mer lyckligt lottad som har vänner som kanske inte exakt har samma uppfattning som mig men ändå så lika. Farligt också om vi alla tänker lika, då stannar också utvecklingen av.
Nu känner jag att jag har vänner som tror på Seden som jag gjorde i min ungdom.

Samfund behövs nog men för tillfället inte för mig, frågan är om det kommer att finnas ngt som passar mig i framtiden?????

Må så väl!

Brattskeggr

Posted by Peter 09 Mar, 2010 12:03:51

Hej min vän.

Jag håller med dig i det du skriver så länge det är din egen sanning.
Följer du din följare är du nog redan på rätt väg och ser din sanning.

Ett varningen finger till mig som följer den fete prästens ord på en sanning som jag sväljer utan att först smaka på, var snarare det jag tänkte på.

Att skaffa mig min sanning genom eget arbete..

//Vaner

Posted by Karl 09 Mar, 2010 11:29:04

Är det inte samtidigt så att man måste odla det man tror är sant, åtminstone det som är en sanning i mitt hjärta? Att respektara det andra gör - och att lyssna (för att hänvisa till din text nedan) - är en sak men det behöver inte samtidígt medföra någon nödvändighet att söka och pröva allt? Om min följare visar mig enkelheten framför dunder och extas, behöver jag försöka finna min väg innan jag till fullo förstår andras. Det kanske ofta förväxlas med intolerans, särskilt om man är van att äta allt? Jag tror nog att det oftare handlar om en oförmåga att uttrycka sig med respekt - och att lyssna ödmjukt utan att döma - från båda håll.