Blotlaget Agnefit

Blotlaget Agnefit

Om tankeboken

Det här är blotlagets tankebok. Vi informerar här om våra samlingar och blot men här finns framför allt utrymme för ord och tänkor kring hednisk tro och sed. Blotlaget finns också dokumenterat i bilder. För att komma i kontakt med oss, e-posta admin[snabel-a]folktro.org.

Filmtipset

LivsåskådningPosted by Peter 09 Mar, 2010 12:30:02

Av någon anledning så ramlade jag över en äldre dokumentär som var alldeles fantastisk. Gubben i stugan heter den.

Se den och njut.

//Vaner

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Karl 09 Mar, 2010 14:51:04

Såg den för några år sedan, en fantastisk liten film helt utan tal och okommenterad om jag minns rätt.

Har du läst någon av Dan Korns böcker? Han har ägnat större delen av sin tid åt att resa runt i Västergötland (men även Halland och Bohuslän) för att dokumentera "bortglömda" enslingar leverne och öden på landsbygden. Ett par av dem träffade på jag när jag sommararbetade i hemtjänsten för snart tjugo år sedan. En annan bodde i ett soldattorp där jag växte upp - han brukade komma för att dricka kaffe och sitta och prata (några timmar åt gången...). Kolla efter böcker som De som aldrig sett havet, Se himlen genom taket och Där vägen börjar. Du är väl dessutom bördig från Bohuslän.

I Där vägen börjar finns en rolig liten historia hemifrån om en gammal man i Kungslena. Författaren sitter och lyssnar till ett samtal mellan denne man och hans gode vän. Plötsligt börjar de i indignerad och upphetsad ton prata om di där danskarna som tog kvigera. Men bönnerna omringa dum å schlo ihjäl dum. Dramatik och mord! När utspelade sig detta? Jo i samband med slaget vid Lena 31 januari 1208... Ibland är minnet och känslorna långlivade. Men slutet gott allting gott eftersom detta, berättade gubbarna vidare, den norsksvenska hären vann slaget mot dansken trots underläge. En mäktig skuggryttare visade sig nämligen mot berget ovanför (Kungs)Lena och satte skräck i fienden. Oden själv lär det ha varit, och det ska ha varit sista gången han la sig i en strid. I alla fall enligt den lokala folktraditionen.